Το Νησί της Μαργαρίτας (Margit sziget). Βουδαπέστη

Το Νησί της Μαργαρίτας (Margit Sziget), μόλις 2,4 χιλιόμετρα μήκος και 500 περίπου μέτρων πλάτους είναι ένα μικρό νησάκι στη μέση του ποταμού Δούναβη, που εδώ και χρόνια φιλοξενεί μια καταπράσινη όαση στην καρδιά της Βουδαπέστης.

Το νησί είναι τόσο δημοφιλής στους ντόπιους κατοίκους, ειδικά τα Σαββατοκύριακα όπου αποτελεί κύριο μέρος αναψυχής όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Βουδαπέστη.

Ιαματικά λουτρά & Spa, σιντριβάνια, πισίνες όπως η (Palatinus Beach), μονοπάτια, πανέμορφοι κήποι, ένα ανοιχτό θέατρο το οποίο φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένων όπερες, συναυλίες και άλλων παρουσιάσεων, καθώς και ερείπια από πολλά ιστορικά κτίρια, προσελκύουν πολλούς επισκέπτες καθημερινά.

Το νησί της Μαργαρίτας

Ήταν αρχικά γνωστό ως το νησί των κουνελιών. Ενώ κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, όπου το νησάκι ήταν προσβάσιμο μόνο με πλοιάριο, η περιοχή ήταν το σπίτι για αρκετά μικρά μοναστήρια και σκήτες, τα ερείπια των οποίων σώζονται ακόμα και σήμερα.

Σήμερα, το νησί της Μαργαρίτας συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με δύο γέφυρες: Την γέφυρα της Μαργαρίτας προς το νότο που βρίσκεται κοντά στο κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου και την γέφυρα Arpad στο βορρά.

Το νησί είναι δημοφιλής για ψυχαγωγικούς αξιοθέατα της, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά ιστορικά αξιοθέατα.

Μέχρι τις αρχές του 1800, το νησί χρησιμοποιήθηκε από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, οι οποίοι έχτισαν την θερινή τους κατοικία εδώ και δημιούργησαν πανέμορφους κήπους και αργότερα έγινε και θέρετρο Ιαματικών Λουτρών.

Το νησί άνοιξε για το κοινό το 1869 και σύντομα έγινε ένα θέρετρο υγείας με την προσέλκυση πολλών επισκεπτών εκμεταλλευόμενοι τις ιαματικές πηγές του.

Μπαίνοντας στο νησί από τη Γέφυρα της Μαργαρίτας, ο επισκέπτης θα δει το χάλκινο μνημείο (Centenáriumi emlékmu), το οποίο δημιουργήθηκε το 1972 και ανεγέρθηκε το επόμενο έτος για τον εορτασμό των 100 ετών από την ένωση της Βούδας και της Πέστης το 1873.

Σε κοντινή απόσταση από το μνημείο (Centenariumi emlekmu), βρίσκεται ένα συγκρότημα με πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων προς τιμήν του Άλφρεντ Χάγιος (Hajos Alfred) νικητή δύο μεταλλίων κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Η εξωτερική πισίνα των πενήντα μέτρων είναι ανοιχτή όλο το χρόνο.

Περίπου ένα χιλιόμετρο πιο πάνω, βρίσκεται ένας άλλος χώρος για κολύμπι, ένα τεράστιο συγκρότημα με πολλές πισίνες, θερμαινόμενες και μη, Ιαματικά λουτρά αλλά και νερό τσουλήθρες.

Στο βόρειο άκρο του μικρού νησιού της Μαργαρίτας βρίσκονται δύο ξενοδοχεία. Το παλαιότερο, το Grand Hotel Margitsziget, το οποίο χτίστηκε το 1873 μετά από σχέδια του πιο διάσημου αρχιτέκτονα της Ουγγαρίας, Μίκλος Υμπλ.

Και το πιο σύγχρονο χρονολογικά, Danubius Health Spa Resort Margitsziget, το οποίο χτίστηκε το 1970 στη θέση ενός θέρετρου spa που είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα δύο ξενοδοχεία μοιράζονται τα φυσικά Ιαματικά λουτρά του νησιού της μαργαρίτας.

Ξενοδοχείο: Danubius Grand Hotel Margitsziget ★★★★
Τοποθεσία: Στο καταπράσινο και ήσυχο νησί της Μαργαρίτας
Βαθμολογία: 8,3
Booking.com
Ξενοδοχείο: Danubius Health Spa Resort Margitsziget ★★★★
Τοποθεσία: Στο καταπράσινο και ήσυχο νησί της Μαργαρίτας
Βαθμολογία: 8,4
Booking.com