Το Κάστρο της Βούδας (Κάστρο του Λόφου)

Το επιβλητικό κάστρο της Βούδας, το Κάστρο του Λόφου όπως αλλιώς λέγετε, με την υπερυψωμένη θέση του στην κορυφή του λόφου στην περιοχή Varhegy και με την πανοραμική θέα προς τον Δούναβη και την πόλη της Βουδαπέστης, αποτελεί ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας.

Το κάστρο της Βούδας και η ταραχώδη Ιστορία

Η όλη η περιοχή του κάστρου είχε μια ταραχώδη Ιστορία με πολλές καταστροφές και πολιορκίες που αντικατοπτρίζει πλήρως την Ιστορία της Ουγγαρίας.

Αρχικά χτίστηκε τον 13ο αιώνα μετά την εισβολή Μογγόλων φυλών στην Ουγγαρία. Ο Βασιλιάς Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας (Béla IV) μετά την εισβολή των Μογγόλων στην Ουγγαρία, όπου ισοπέδωσαν μεγάλο τμήμα της, διέταξε την κατασκευή ενισχυμένων πέτρινων τειχών γύρω από τις πόλεις για τυχόν μελλοντική επιδρομή, με το κάστρο της Βούδας επίσης να δημιουργείτε εκείνη τη περίοδο.

Τα θεμέλια για την σημερινή του μορφή τέθηκαν τον 14ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ της Ουγγαρίας έχτισε το κάστρο και το οποίο ολοκληρώθηκε το 1356, το οποίο αργότερα θα πολιορκηθεί πάρα πολλές φορές.

40 χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σιγισμούνδου του Λουξεμβούργου, αυτό το πρώιμο κάστρο αντικαταστάθηκε από ένα παλάτι Γοτθικού στιλ και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια στην Ευρώπη με μια εντυπωσιακή μεγάλη αίθουσα Ιπποτών.

Η χρυσή εποχή του Κάστρου της Βούδας

Η χρυσή εποχή του Κάστρου της Βούδας ήταν τον 15ο αιώνα. Νέες παρεμβάσεις έγιναν στο παλάτι κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Μεγάλου Βασιλιά Ματθαίου Κορβίνου 1443 – 1490 (Matthias Corvinus).

Μετά το γάμο του βασιλιά Matthias με την Βεατρίκη της Νάπολης το 1476, πολλοί Ιταλοί καλλιτέχνες και τεχνίτες συνόδευσαν την νέα βασίλισσα, και η Βούδα έγινε μια σημαντική Ευρωπαϊκή πόλη.

Μετά την Τουρκική κατοχή της Ουγγαρίας για πάνω από 150 χρόνια 1541 και 1686 και όταν η Βουδαπέστη επανακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τίποτα δεν θύμιζε την αρχική αίγλη του Κάστρου της Βούδας και όλο το συγκρότημα ήταν εντελώς ερείπια.

Οι νέοι κυβερνήτες της Ουγγαρίας, οι Αψβούργοι, έχτισαν ένα νέο παλάτι σχεδιασμένο σε στυλ μπαρόκ μεταξύ 1714 και 1723. Το παλάτι επεκτάθηκε λίγο αργότερα από την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, αλλά μια μεγάλη πυρκαγιά το 1810 και κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής εξέγερσης εναντίον των Αψβούργων το 1849 κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του νέου ανακτόρου.

Μετά τον Αυστρο-Ουγγρικό συμβιβασμό του 1867, υπήρξε η ανάγκη για ένα νέο παλάτι στη Βουδαπέστη για να εκφράζει την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας.

Το ανάκτορο των Αψβούργων ξαναχτίστηκε και επεκτάθηκε από τον Μίκλος Υμπλ (Miklós Ybl), έναν από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της Ουγγαρίας.

Κατά την διάρκεια του Β ‘Παγκόσμιου Πόλεμου, το παλάτι και η περιοχή του κάστρου ήταν το τελευταίο καταφύγιο του Γερμανικού Στρατού, το οποίο υπέστη βαριές ζημιές από τις μάχες μεταξύ της Βέρμαχτ και του Σοβιετικού Στρατού.

Η ανασυγκρότηση του ξεκίνησε στη δεκαετία του 1950 με βάση τα σχέδια του Μίκλος Υμπλ. Κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης τα ερείπια του παλατιού του 15ου αιώνα ανακαλύφθηκαν και ενσωματώθηκαν στα σχέδια του νέου συγκροτήματος.

Σήμερα το όλο συγκρότημα του Κάστρου του Λόφου, αναγνωρίζεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και έχει πολλά αξιοθέατα που πρέπει να δείτε.

Αν και το όλο συγκρότημα του Λόφου έχει αλλάξει πολύ από το αρχικό του 13ο αιώνα, εξακολουθεί να διατηρεί το μεσαιωνικό τους στυλ, ενώ μερικά σπίτια χρονολογούνται από τον 14ο και 15ο αιώνα, δίνοντας μας έτσι μια ιδέα του πως μπορούσε να έμοιαζε η περιοχή του κάστρου τότε.

Αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος

Μεταξύ άλλων μπορείτε να δείτε πολλά αγάλματα και σιντριβάνια γύρω από το παλάτι, τον Πύργο των Ψαράδων, τον Ναό του Ματθαίου, το Βασιλικό Παλάτι (Budavari Palota) το οποίο στεγάζει τα μουσεία της Ουγγρική Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Ιστορίας της Βουδαπέστης.

Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε τον υπόγειο Λαβύρινθο κάτω από το κάστρο του λόφου, καθώς και το κελάρι με τα κρασιά Faust Wine Cellar. Γενικά όλη η περιοχή του Κάστρου της Βούδας ανά διαστήματα στεγάζει πολλές εκδηλώσεις πολιτισμού και γαστρονομίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε τη περιοχή του Κάστρου, που υψώνεται 175 μέτρα πάνω από το επίπεδο του Δούναβη, είναι με τα πόδια.

Ένας άνετος τρόπος για να φτάσετε στο παλάτι είναι από το τελεφερίκ (Budavari Siklo) που βρίσκεται στην βάση του λόφου.

Η συνοικία της παλιάς πόλης, προσφέρει μια πραγματικά μοναδική θέα σε ολόκληρη την πόλη και τον Δούναβη.