Σέντεντρε: Ένα γραφικό Χωριό κοντά στην Βουδαπέστη

Το Σέντεντρε (Szentendre) με το μπαρόκ του στιλ, είναι μια πολύ δημοφιλής μικρή γραφική πόλη δίπλα στο ποταμό Δούναβη στην κομητεία της Πέστης.

Ένα αγαπημένο σπίτι των Ούγγρων καλλιτεχνών και των μποέμ τύπων, με λιθόστρωτους δρόμους και τα γραφικά μικρά καφέ κάνουν την πόλη έναν μαγνήτη για τους τουρίστες.

20 χιλιόμετρα από Βουδαπέστη

20 χιλιόμετρα περίπου από την Βουδαπέστη, είναι ένας ιδανικός προορισμός για μια ημερήσια εκδρομή για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και θέλουν να πάρουν μια εικόνα της ουγγρικής επαρχίας, μακριά από τους ξέφρενους ρυθμούς της πρωτεύουσας.

Το δηµοφιλές αυτό χωριό των καλλιτεχνών, ήταν µέρος των ανατολικών συνόρων της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας από τον 2ο αιώνα µ.Χ. όπου πρώτοι οι Μογγόλοι τον 13ο αιώνα και στη συνέχεια οι Τούρκοι τον 15ο-16ο αιώνα το κατέστρεψαν. Αργότερα, ο Βασιλιάς Αντρέ ο πρώτος, προσκάλεσε Έλληνες στο Σέντεντρε και στη συνέχεια κατέφυγαν Σέρβοι διωγµένοι από τους Τούρκους.

Ο πληθυσµός µεγάλωσε µε πρόσφυγες Σλοβάκους, Γερµανούς και Ρουµάνους που έδωσαν το δικό τους χρώµα στις γειτονιές του χωριού.

Κατά τον 17ο αιώνα χτίστηκε ξανά σε µπαρόκ στιλ και σήµερα το Σέντεντρε διακρίνεται από ιστορικά κτίρια του 18ου-19ου αιώνα, µε την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική την οποία διαµόρφωσαν οι ζωγράφοι, γλύπτες και καλλιτέχνες που ζούσαν εκεί αλλά και οι εθνικότητες των κατοίκων του.

Τα περισσότερα σπίτια που άλλοτε ανήκαν σε πλούσιους εµπόρους έχουν γίνει πλέον µουσεία, γκαλερί έργων τέχνης, καλλιτεχνικά εργαστήρια και εµπορικά καταστήµατα. 
Κέντρο του χωριού είναι η κεντρική πλατεία Φο Τερ, µε τον µεγάλο σταυρό του 1763 να θυµίζει ότι το Σέντεντρε γλίτωσε από την επιδηµία πανώλης.

Τα γραφικά σοκάκια που ξεκινούν από την Φο Τερ (Fo ter) κρύβουν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, που κάποια έγιναν εστιατόρια και καφέ και πολλά μαγαζάκια με αναμνηστικά και καταστήματα για τους επισκέπτες. Σε αυτό το γραφικό χωριό, θα βρείτε πολλά μουσεία και γκαλερί τέχνης που ενημερώνουν τους επισκέπτες με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν, την γεμάτο καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή μουσεία της πόλης περιλαμβάνουν το Margit Kovacs (Μάργκιτ Κόβατς) Μουσείο κεραμικής, το Σερβικό Μουσείο, το εκθεσιακό κέντρο για τη σύγχρονη τέχνη, μια δημόσια συλλογή για τα τρένα και τις δημόσιες μεταφορές καθώς και το Ουγγρικό υπαίθριο μουσείο, που παρουσιάζει τη λαϊκή αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της λεκάνης των Καρπαθίων.

Από τις 9 εκκλησίες του Σέντεντρε η Ελληνορθόδοξη εκκλησία μπαρόκ-ροκοκό Blagovestenska (Μπλαγκοβέστενσκα) είναι η πιο γνωστή, η οποία χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από εποίκους που ζούσαν στην Ελληνική συνοικία δίπλα στην εκκλησία.
Τοιχογραφίες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καθώς και ένα σπουδαίο τέµπλο κοσμούν την Εκκλησία.

Πώς Θα Πάτε:

– Με τον Προαστιακό (HEV)
Μπορείτε να φτάσετε στο Szentendre με τον προαστιακό (τερματικός σταθμός της γραμμής H5, Μοβ). Υπάρχει ανταπόκριση με την Κόκκινη γραμμή H2 του μετρό, στον σταθμό Batthyany ter.
– Με το Πλοίο
Από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο μπορείτε να φτάσετε στο Szentendre με ποταμόπλοιο κάθε μέρα από τη Βουδαπέστη, από την πλατεία Vigado κοντά στο μέγαρο μουσικής ή την πλατεία Batthyány που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Ουγγρικό κοινοβούλιο.

– Με το αυτοκίνητο
Από τη Βουδαπέστη παίρνουμε τον Νο 11 αυτοκινητόδρομο θα σας μεταφέρει στο Szentendre. Σε 20 λεπτά είμαστε στον προορισμό μας.