Πλατεία Ηρώων στην Βουδαπέστη (Hosok tere)

Η Πλατεία Ηρώων (Hősök tere, στα Ουγγρικά) είναι μία από τις σημαντικότερες πλατείες στην Βουδαπέστη και ένα από τα πιο φωτογραφημένα και επισκέψιμα σημεία της Ουγγρικής πρωτεύουσας.

Η πλατεία βρίσκεται μπροστά από το πάρκο της πόλης (Városliget), στο τέλος της λεωφόρου Andrassy, έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Βουδαπέστης.

Η πλατεία λειτουργεί και ως κύρια είσοδος για το Πάρκο της Πόλης (Városliget).

Στη μέση της πλατείας Ηρώων δεσπόζει το μνημείο της Χιλιετίας, (Millenniumi emlékmu, στα Ουγγρικά) το οποίο χτίστηκε για τον εορτασμό της επετείου των 1000 χρόνων από την κατάκτηση της Λεκάνης των Καρπαθίων από τους Μαγυάρων.

Το μνημείο αποτελείται από μια Κορινθιακή στήλη ύψους 36 περίπου μέτρων με το άγαλμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην κορυφή, το σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στην βάση του μνημείου ξεχωρίζουν οι 7 έφιπποι ανδριάντες που απεικονίζουν τους Μαγυάρους πολεμιστές οι οποίοι, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Arpad, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Ουγγαρία.

Το μνημείο εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το 1896. Μπροστά από τη στήλη υπάρχει και το μνημείο προς τιμή του αγνώστου στρατιώτη αφιερωμένο στους ανώνυμους ήρωες που πολέμησαν για την Ουγγαρία.

Οι δύο μεγαλοπρεπείς κιονοστοιχίες αριστερά και δεξιά που πλαισιώνουν το μνημείο και σχηματίζουν ένα ημικύκλιο γύρω από την στήλη, αποτελούνται από τα αγάλματα των 14άρων από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της Ιστορίας της Ουγγαρίας, ξεκινώντας με τον Βασιλιά Στέφανο Α’ της Ουγγαρίας, ιδρυτή του Βασιλείου της Ουγγαρίας.

Αυτή η δημοφιλής για τους επισκέπτες πλατεία είναι πλαισιωμένη από 2 σημαντικά μουσεία τέχνης. Το Μουσείο Καλών Τεχνών και ακριβώς απέναντι o εκθεσιακός χώρος σύγχρονης τέχνης Mucsarnok.
Η πλατεία γίνεται συχνά μέρος για δημόσιες εκδηλώσεις, γιορτές και συγκεντρώσεις μεγάλης κλίμακας.

Ξενοδοχείο: Ibis Budapest Heroes Square
★★★
Απόσταση 100 μέτρα από την Πλατεία Ηρώων
Βαθμολογία: 8,2
Booking.com ΚΡΑΤΗΣΗ
Ξενοδοχείο: Mirage Medic Hotel ★★★★
Απόσταση 50 μέτρα από την Πλατεία Ηρώων
Βαθμολογία: 9
Booking.com
Ξενοδοχείο: Benczur Hotel ★★★
Απόσταση 300 μέτρα από την Πλατεία Ηρώων
Βαθμολογία: 7,9
Booking.com
Ξενοδοχείο: Mamaison Hotel Andrassy Budapest ★★★★
Απόσταση 350 μέτρα από την Πλατεία Ηρώων
Βαθμολογία: 9,3
Booking.com