Ο Λόφος Γκέλλερτ στην Βουδαπέστη (Gellert hegy)

Ο Λόφος Γκέλλερτ (Gellert) στην πλευρά της Βούδας, υψώνεται μεγαλόπρεπα πάνω από τον ποταμό Δούναβη, προσφέροντας στους επισκέπτες την πιο πανοραμική θέα της πόλης της Βουδαπέστης.

Ο Λόφος που υψώνεται 235 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Δούναβη πήρε το όνομα του προς τιμήν του επισκόπου Gellert, ο οποίος θανατώθηκε από ειδωλολάτρες Μαγυάρους το 1046 στην αποστολή και προσπάθεια του να διαδώσει τον Χριστιανισμό σε όλη την Ουγγαρία.

Ξεκινώντας την περιήγηση σας στην Βουδαπέστη από εδώ, δεν είναι απλώς μια θαυμάσια εμπειρία και μια καλή πρώτη εντύπωση της πόλης, αλλά καθιστά επίσης τον προσανατολισμό πολύ πιο εύκολο.

Σαν ένας χάρτης της Βουδαπέστης μπροστά σας.

Μπορείτε να δείτε τη δομή της πόλης και τη διαφορά μεταξύ της λοφώδης πλευράς της Βούδας και την επίπεδη πλευρά της Πέστης, με το Δούναβη να χωρίζει τις δύο πόλεις.

Εκτός από την υπέροχη θέα, υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε:

Το μνημείο του Επισκόπου Gellert: Ένα άγαλμα του επισκόπου Γκέλλερτ για να τιμήσουν τον επίσκοπο, από όπου πήρε το όνομα ο λόφος. H επιλογή της τοποθεσίας είναι ακριβείς δεδομένου ότι αυτό ήταν το μέρος όπου στις 24 του Σεπτέμβρη του 1046 οι ειδωλολάτρες Μαγυάροι έδεσαν με σχοινιά και σφράγισαν τον Επίσκοπος Gellért μέσα σε ένα βαρέλι και τον πέταξαν κάτω από την πλαγιά του λόφου.

Το άγαλμα παριστάνει τον άγιο κρατώντας ένα σταυρό στο δεξί του χέρι, σαν να προσπαθεί να μετατρέψει τους μη πιστούς στη χριστιανική πίστη.

Τσιταντέλα (Citadella): Αυτό το φρούριο, που χτίστηκε από τους Αψβούργους και υπήρξε στρατιωτικό φυλάκιο.

Μνημείο της Ελευθερίας (Szabadság Szobor): Το Άγαλμα της Ελευθερίας της Βουδαπέστης βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και χάρις την περίοπτη θέση του, το Μνημείο είναι ορατό από όλη τη Βουδαπέστη.

Η Εκκλησία Σπήλαιο (Sziklatemplom): Ο ναός ιδρύθηκε το 1926, από μια ομάδα μοναχών. Χρησιμοποιήθηκε ως παρεκκλήσι και ως νοσοκομείο εκστρατείας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η εκκλησία έκλεισε από τους κομμουνιστές και επαναλειτούργησε και πάλι το 1989.

Κοντά στην είσοδο του ναού βρίσκεται ένα άγαλμα του Αγίου Στεφάνου, του πρώτου χριστιανού βασιλιά της Ουγγαρίας.

Πρόσβαση:

– Με την Γραμμή (Μ4) του μετρό, σταθμός Szt. Gellért Tér (Κοντά στην πλατεία Gellert).

– Με το λεωφορείο No.27. Τα λεωφορεία 7 και 8 που προέρχονται από την Πέστη.

– Με τις Γραμμές 19, 41, 47, 49 του Τραμ οι οποίες κάνουν στάση στην Πλατεία Gellert.

– Μπορείτε να περπατήσετε από την Γέφυρα της Ελισάβετ (Erzsebet hid) την λευκή γέφυρα, μέχρι την κορυφή του λόφου.

– Με κάποιο ταξί από το Ξενοδοχείο σας.

Τα Ιαματικά Λουτρά Γκέλλερτ (Gellért Thermal Baths) βρίσκονται στους πρόποδες του λόφου, κοντά στην ομώνυμη πλατεία και την Γέφυρα της Ελευθερίας (Szabadság híd), την πράσινη γέφυρα.