Κάστρο Βαϊνταχουνιάντ, Βουδαπέστη (Vajdahunyad)

Το Κάστρο Βαϊνταχουνιάντ στην Βουδαπέστη (Vajdahunyad castle) Είναι ένα από τα πιο όμορφα κάστρα στην Ουγγαρία, ενώ κατατάσσεται ως ένα από τα 10 καλύτερα κάστρα της Ευρώπης!

Βρίσκεται στο κέντρο της Βουδαπέστης, στο μεγάλο δημόσιο πάρκο της πόλης, Varosliget (City Park) δίπλα στην λίμνη, εκεί όπου το καλοκαίρι γίνονται βαρκάδες και το χειμώνα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο παγοδρόμιο.

4 διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ

Το κάστρο Βαϊνταχουνιάντ στην Βουδαπέστη συνδυάζει 4 διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ: Ρομανικό, Γοτθικό, Αναγεννησιακό και Μπαρόκ. Χτίστηκε το 1896, από τον περίφημο αρχιτέκτονα Ignac Alpar για τον εορτασμό των 1000 χρόνων της ιστορίας της Ουγγαρίας από την Ουγγρική κατάκτηση της Λεκάνης των Καρπαθίων το 895.

Αρχικά προοριζόταν για μια προσωρινή έκθεση για αυτό και κατασκευάστηκε από χαρτόνι και ξύλο. Έγινε όμως τόσο επιβλητικό και δημοφιλές που ξαναχτίστηκε από πέτρα και τούβλα μεταξύ 1904 και 1908 και από τότε προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Φεστιβάλ, εκθέσεις και Μουσείο

Η γύρω περιοχή του κάστρου φιλοξενεί διάφορα φεστιβάλ, και εκθέσεις ενώ στο εσωτερικό του στεγάζεται και το Μουσείο με την Ιστορία της Ουγγρικής γεωργίας, ένα από τα μεγαλύτερα γεωργικά μουσεία στην Ευρώπη.

Η Ιστορία της Ουγγρικής Γεωργίας από την αρχή μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει πληροφορίες για τις αγροτικές δραστηριότητες και εργαλεία από τη Νεολιθική έως τη σύγχρονη εποχή ενώ περιλαμβάνονται και διαδραστικές δραστηριότητες για τα παιδιά.

Άλλα εκθέματα αποδεικνύουν την ανάπτυξη των κατοικίδιων ζώων, το κυνήγι, το ψάρεμα και τη δασοκομία στην Ουγγαρία.

Μάθετε για την καλλιέργεια σταφυλιών και την οινοποίηση. Μέχρι τα τέλη του 1800, το κρασί ήταν η οικονομική βάση για σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουγγαρίας.

Το κάστρο είναι πολύ όμορφο και στο εσωτερικό του, με μαρμάρινες σκάλες, σκαλιστούς πυλώνες, κρυστάλλινους πολυελαίους και βιτρό παράθυρα και με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα!

Δραστηριότητες

Το καλοκαίρι, μπορείς να νοικιάσεις μια βάρκα για να κάνεις την βαρκάδα σου γύρω από τη μεγάλη λίμνη, ενώ τον χειμώνα, τμήμα της λίμνης διατηρείται ως ένα τεράστιο παγοδρόμιο.

Νοίκιασε παγοπέδιλα και δοκίμασε τις ικανότητες σου στο πατινάζ στον πάγο μπροστά από το κάστρο ή σκέψου να το δοκιμάσεις πίνοντας ένα ζεστό κρασί απολαμβάνοντας την υπέροχη ατμόσφαιρα.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Κλειστά (όλο το χρόνο)
Τρίτη έως Παρασκευή – 10:00 π.μ. με 16:00 (1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου) και 10:00 π.μ. με 17.00 (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου).
Σάββατο – Κυριακή – 10:00 π.μ. – 17.00