Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου – Βουδαπέστη

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στην Βουδαπέστη (Szent Istvan Bazilika) μια από τις ομορφότερες και ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά και τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, είναι η μεγαλύτερη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Βουδαπέστης.

Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Στέφανο, Στέφανο Α΄ της Ουγγαρίας (969-1038) τον πρώτο Χριστιανό Βασιλιά της Ουγγαρίας και ιδρυτή του Ουγγρικού κράτους.

Το διατηρημένο δεξί χέρι του Άγιου Στέφανου, το ιερό λείψανο, ένα από τα σημαντικά κειμήλια της χώρας φυλάσσεται εδώ και στεγάζεται στην λειψανοθήκη.

Το μουμιοποιημένο χέρι φυλάσσεται σε λάρνακα και κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου, την επέτειο του θανάτου του Αγίου Στεφάνου, τίθεται σε δημόσιο προσκύνημα.

Η Ανέγερση της βασιλικής ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 1851 και ο πρώτος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής ήταν ο Joseph Hild οποίος έδωσε ένα κλασσικό στυλ στην Βασιλική.

Ο Joseph Hild πέθανε χωρίς να ολοκληρωθεί το έργο και έτσι την συνέχεια της κατασκευής ανέλαβε ο Μίκλος Υμπλ, ο οποίος πρόσθεσε το δικό του άγγιγμα στην βασιλική, ακολουθώντας ένα Νέο Αναγεννησιακό στυλ.

Η διαρρύθμιση του εσωτερικού της βασιλικής και η ολοκλήρωση του κτιρίου έγινε τελικά από έναν τρίτο αρχιτέκτονα, τον Jozsef Krausz και η εκκλησία τελικά εγκαινιάστηκε το 1905.

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στην Βουδαπέστη σε σχήμα σταυρού.

Έχει κάτοψη σχήματος Ελληνικού σταυρού, ενώ στο κέντρο του δεσπόζει ένας μεγαλοπρεπής θόλος, που φτάνει σε ύψος τα 96 μέτρα, ακριβώς το ύψος του Κτιρίου του Ουγγρικού Κοινοβουλίου. Στο καμπαναριό μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη καμπάνα στη χώρα βάρους 9 και πλέον τόνων.

Το ύψος του θόλου (96 μέτρα) ο αριθμός 96 αναφέρεται στην χιλιετηρίδα του έθνους, 1896 και 896 το έτος του οικισμού των φυλών των Μαγυάρων στη λεκάνη των Καρπαθίων, η οποία οδήγησε στην ίδρυση της σημερινής Ουγγαρίας.

Και το εσωτερικό της Βασιλικής όμως είναι εξίσου εντυπωσιακό. Για την διακόσμηση της επιλέχθηκαν οι πιο διάσιμοι γλύπτες και ζωγράφοι της Ουγγαρίας, χρησιμοποιήθηκαν 50 είδη μαρμάρου, με πολλά περίτεχνα γλυπτά όπως ο προστάτης της εκκλησίας, με το εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο και το όλο αποτέλεσμα να είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Μπορείτε να φτάσετε με το ασανσέρ ή να ανεβείτε τα 302 σκαλιά στη βεράντα γύρω από το θόλο από όπου μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα όλης της Βουδαπέστης!