Η Αλυσιδωτή Γέφυρα – Βουδαπέστη

Η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Βουδαπέστης. Η υπέροχη αυτή κρεμαστή γέφυρα χτίστηκε τον 19ο αιώνα κατά μήκος του ποταμού Δούναβη για να ενώνει την Πέστη και τη Βούδα πάνω από το Δούναβη την εποχή που ήταν ακόμα ξεχωριστές πόλεις.

Μάλιστα ήταν η πρώτη ένωση των δύο αυτών πόλεων.

Η Γέφυρα, επισήμως γνωστή ως Lánchíd Széchenyi, πήρε το όνομα της από τον István Széchenyi, ο οποίος αποφάσισε για την κατασκευή μιας μόνιμης γέφυρας πάνω από το Δούναβη.

Το 1836 ανέθεσε το έργο στον William Clark έναν Άγγλο πολιτικό μηχανικό είχε ήδη σχεδιάσει 2 κρεμαστές γέφυρες πάνω από τον Τάμεση στο Λονδίνο. Η μία από τις δύο γέφυρες του Λονδίνου αποτέλεσε και τη βάση για το σχέδιο της γέφυρας της Βουδαπέστης.

Έτσι η Κατασκευή της γέφυρας ξεκίνησε το 1842 υπό την επίβλεψη του μηχανικού Adam Clark από την Σκωτία (δεν είχε σχέση με τον William Clark).

Η γέφυρα των 375 μέτρων μήκους και 16 μέτρων πλάτους εγκαινιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1849.

Η γέφυρα πυροδότησε μία οικονομική αναγέννηση που θα οδηγούσε στον χρυσό αιώνα της Βουδαπέστης και ήταν ένας από τους κύριους λόγους που έκαναν τις επαρχιακές πόλεις της Πέστης και της Βούδας να μετατραπούν σε μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη μητρόπολη.

Το 1889 οι κάτοικοι διαδήλωσαν πάνω στην αλυσωτή γέφυρα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Έκτοτε η γέφυρα έγινε σύμβολο της Ουγγρικής ελευθερίας.

Ξενοδοχείο: Lanchid 19 Design Hotel ★★★★
Απόσταση 250 μέτρα από την Αλυσιδωτή Γέφυρα
Βαθμολογία: 8,9
Booking.com ΚΡΑΤΗΣΗ
Ξενοδοχείο: Carlton Hotel Budapest ★★★★
Απόσταση 300 μέτρα από την Αλυσιδωτή Γέφυρα
Βαθμολογία: 8,4
Booking.com
Ξενοδοχείο: Four Seasons Gresham Palace Budapest ★★★★★
Απόσταση 150 μέτρα από την Αλυσιδωτή Γέφυρα
Βαθμολογία: 9,3
Booking.com
Ξενοδοχείο: Starlight Suiten Hotel Budapest ★★★★
Απόσταση 350 μέτρα από την Αλυσιδωτή Γέφυρα
Βαθμολογία: 9,1
Booking.com